Å ta på riktig type, og ikke minst mengde klær før du går ut døra, kan være en avgjørende faktor på hvor vellykket skiopplevelsen blir. Og selv om det fins en form for dyd i egen læring, er det ingen skam å søke litt hjelp på veien. Her er en guide om hvordan man bør kle seg for å få den perfekte balansen mellom varme og kulde, uten at det går på bekostning av bevegelighet – de grunnleggende prinsippene for lag på lag. Vi anbefaler våre kunder å følge vårt 4-lags system for optimal komfort i alle typer værforhold gjennom vinteren.
Les også: Slik blir du klar for toppturen
Undertøy (rett-på-huden) – hensikten med dette laget er å holde deg tørr. Det trekker fuktighet fra huden og ut til mellomlaget.
Foto: Norrøna
Undertøy laget av merinoull eller polyester er det vi anbefaler som første lag på huden. Dette er fibre som klarer å fange luft selv når de blir våte, som gjør at du holder på varmen. Polyester-fiber tørker raskere og holder på mindre fuktighet enn merinoullen, men kan føles litt kaldere under prosessen. Vi anbefaler polyester-undertøy for aktiviteter med høyere intensitet. Bomullsskjorter anbefales ikke som et førstelag, da bomull kollapser når det blir vått og ikke klarer å holde på laget med luft som holder deg varm. I tillegg tørker det sent. Vi liker narvik tech + shirt som førstelag når vi legger ut på tur.
Mellomlag (mellom undertøy og ytterlag) – hensikten med dette laget er å holde deg varm. Du tilpasser dette laget avhengig av temperatur, vær og aktivitetsnivå.
Fleece-produkter laget av polyester eller ull-skjorter anbefales som mellomlag. Du velger tykkelse på dette laget avhengig av hvor kalt det er ute. Det er viktig å ikke ta på en jakke som er for varm, da dette vil gjøre at du begynner å svette mye tidligere enn nødvendig når du er i aktivitet. Når du går ut døren skal du helst være litt kaldere enn du ønsker å være. Mellomlaget bør være strikket slik at det fanger så mye luft som mulig, dette kan måles ved å se vekten på produktet opp mot tykkelsen. Produkter med god varme-til-vekt-verdi vil transportere fuktighet bedre.
Ytterlag (ofte kalt skallbekledning) – hensikten med dette laget er å beskytte deg mot vær og vind, samtidig som det slipper ut fuktighet og varme fra kroppen din.
Normalt har man ikke flere ulike skallbekledninger, så man velger en som er best egnet til å beskytte mot alle elementer. Dette betyr at en rekke kunder ender opp med et ytterlag som er vanntett, som for eksempel Gore-Tex eller dri-produkter. Disse produktene beskytter deg mot regn eller snø, men er fortsatt svært pustende og slipper ut svette og fuktighet som lett bygges opp på innsiden. Denne type ytterplagg gir ingen varme i seg selv, men siden de er 100 % vindtette vil mellomlaget sørge for at du er varm nok under aktiviteten. Det er viktig å ha ventilasjonsmuligheter på skalljakken, dette gjør produktet mer fleksibelt og gjør at den egner seg bedre som et helårsprodukt. De tekniske detaljene på det ytterste laget er også viktige for optimal bruk; velkonstruert passform, værbeskyttende hette, samt gode ventilasjonsmuligheter. For topptur så anbefaler vi lyngen dri flex3 jakken og buksen.
Isolasjon (på utsiden eller innsiden av skallbekledningen) – hensikten med dette laget er å gi beskyttelse under kalde øyeblikk under aktiviteten, som når det blåser litt ekstra på toppen av et fjell, når du setter deg ned for en liten pust i bakken eller når du sitter i stolheisen på vei opp til toppen.
Ved å ta i bruk dette laget kan du kle på deg et tynnere mellomlag i utgangspunktet, og svette mindre gjennom aktiviteten du holder på med. Dette laget kan være lette dunjakker, PrimaLoft-jakker eller jakker laget med Polartec Alpha isolasjon. Alle disse isolasjonstypene er meget komprimerbare og gir god varme sammenlignet med vekt. Fordelen med dun er at den har den beste pakkbarheten og har best varme-til-vekt-verdi. Fordelen ved PrimaLoft er at den også gir god isolasjon selv om plagget blir vått, og har tilnærmet like god varme-til-vekt-verdi som dun. Fordelen med Polartec Alfa er at den gir varme selv når den er våt, samt at den er svært pustende slik at den funker bedre enn de to andre om du velger å bruke den på innsiden av ytterbekledningen og ved høyere aktivitet.
Les også: Dun eller syntetisk isolasjon
Tilbehør – hender, føtter og hode er utsatte områder for kulde og viktig for komfort. Hvis du kler deg smart vil du være mindre eksponert for kulde.
Hode – vi anbefaler at du bruker en lue laget av 100 % merinoull (ikke en akryl-miks). Dette sikrer god værbeskyttelse selv om du blir våt, og husk å alltid ha en ekstra lue i sekken. Du velger tykkelse etter temperatur.
Hender – hanskene og vottene bør selvfølgelig velges etter temperatur, men det finnes også noen generelle kriterier du bør gå etter. Når du har på deg votter eller hansker bør det være lett å lukke hånden, dette gjør at hånden føles varmere. Det er også viktig at hanskene/vottene puster bra, og du bør vurdere et par med membran om du trenger beskyttelse mot vann.
Føtter – Vår anbefaling her gjelder bare sokker. Vi anbefaler å kle foten din med lag på lag slik som resten av kroppen. Bruk en veldig myk og tynn polyestersokk rett på huden. Denne sokken vil transportere bort fuktighet samt beskytte mot vannblemmer. På toppen tar du på en sokk laget i en merinoullblanding, her kan tykkelsen variere i forhold med temperatur.
Å kle seg i lag på lag handler om å kunne være allsidig og effektiv når du er på tur. Du vil være bedre forberedt når du kommer utfor hardt vær, samt bedre utstyrt til å takle temperatursvingninger når du er i fysisk aktivitet. Forhåpentligvis vil dette bidra til at mer tid blir brukt til å nyte naturen istedenfor å tenke på hvordan du skal kle deg i naturen
Nyttige artikler og tester for topptur