/ Nyheter

13 tips til vintertelting fra Helsport

Før man skal på festival er det lurt å lese seg opp på hvordan man best mulig telter på vinteren. Her får du tips fra en av våre sponsorer, Helsport.

Sist oppdatert: 17. mars 2022 kl 17.07
vintertelt helsport high camp turtagrø
Helsports beste tips til vinterteleting! Foto: Kyle Meyr

1. Start i stua

Før du skal på tur må du sjekke at alle teltes deler er med og intakte. Sett opp teltet i stua og fest samtidig innerteltet på slik at du slipper det når du står ute i minusgrader.

2. Teltplassen

Etter du har funnet et egnet sted til å slå opp teltet, tråkker du snøen flat med skiene eller trugene. Når underlaget er slett og fint blir det enklere å sette opp teltet.

3. Barduner

Festepunktet for bardunene bør være så nærme bakken som mulig. Bruk snøplugger, ski, spade eller pulk for å få ordentlig feste i snøen. Bruker du ski, må du vende stålkantene innover slik at du ikke kutter pluggfester og barduner, og stikke de ned i snøen med ca. 45 graders vinkel. Da det ofte er kaldere senere på kvelden, vil snøen ha pakket seg rundt festene, som gjør det enklere å stramme. Du bør derfor alltid etterstramme bardunene før du legger deg.

4. Stormmatter

Teltet vil stå stødigere og vil blafre mindre i vinden hvis du spar snø over stormmattene.

5. Kuldegrop i forteltet

For at det skal bli komfortabel å stå i teltet, bør du spa en kuldegrop i forteltet. Husk at det skal være plass til oppbevaring langs kanten.

6. Brennere

Kjøkkenet i teltet må være trygt. Brenneren må alltid stå støtt. For at brenneren ikke skal synke ned i snøen når den blir varm, må den stå på en stabil plate.

7. Varm om natta

Ta alltid med en flaske du kan bruke som varmeflaske og en fjellduk når du skal sove ute på vinteren. Når det kommer til sovepose, er dun varmere, lettere og mer komprimerbar enn syntetisk. Mens syntentisk tåler fuktighet bedre i og med at det ikke kollapser på samme måte som dun kan gjøre dersom det blir fuktig. Uansett hva du velger, bør det være en varm og god kvalitets-pose.

8. Ventilasjon

Minimer kondens som fryser til is på innsiden av teltet ved å ventilere godt. Åpne toppen av teltdøra til innterteltet for å sikre bedre ventilasjon.

9. Luft og tørk

Ta alltid med deg brukte sokker og vanter inn i soveposen om natta, slik at de ikke er iskalde dagen etter. Klærne tørker best på kroppen. Luft soveposen før du pakker den om morgenen ved å henge den over et par skistaver hvis du skal sove flere dager ute.

10. Fotposer

Både praktisk og komfortabelt på vintertur.

11. Rør på deg!

Ikke legg deg kald i soveposen. Da tar det lenger tid før du blir varm. Ta en runde på teltplassen og rør godt på deg før du går ned i soveposen.

12. Ting tar tid

Det tar alltid tid å bli klare på morgenen, men avhengig av ting som erfaring, temperatur og antall folk i reisefølget, blir man ofte klare til avreise på forskjellige tidspunkt. For å unngå at de som blir klare først må stå å bli kalde mens de venter, er det lurt å ha avtalt et avgangstidspunkt.

13. Hygge

Noe deilig og varmt i koppen, en god lydbok og en lyslenke gjør kveldene mye koseligere når det stormer på utsiden av teltduken.

Publisert 17. mars 2022 kl 17.06
Sist oppdatert 17. mars 2022 kl 17.07